minorov blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Syria - krajina neskutocna

Vazeny pan konzul Syrskej republiky na Slovensku - dlzim Vam podakovanie, pretoze ste predznamenali neskutocny zazitok, ktory sa mi zaryl velmi hlboko do pamati. Ked som minuly rok v lete v rychlosti ziadal o vizum, vybavili ste ma mapami, informaciami, co treba bezpodmienecne vidiet. Dakujem

Pekne po poriadku: okrem cestovania a navstevy pamatok som bol spolu s kolegami prezentovat na ICT Security fore nase nazory. O tom niekedy nabuduce.

Pohostinnost v tejto krajine je asi v krvi - mili ludia, ktori sa nevnucuju, ale prirodzene vycitia vase potreby alebo navrhnu aj sami nieco, ked vidia, ze vahate. Nebudem ospevovat jedlo, pretoze popisat to by bolo nad moje sily. je to treba skusit. Hlavne vsak po veceri dobre padne "n'argylle" alebo "shisha" - u nas znama ako vodna fajka. Cerstve tabaky a skutocne drevene uhlie (nie tie dechtove uhliky, co dostanete u nas v trafikach) su zazitkom, ktory sa da zopakovat len tam, kde ste to prvy krat zazili.

Dalsim a asi najsilnejsim zazitkom bola navsteva Ummayovskej mesity v srdci stareho Damasku (a priatelia - o desiatej vecer). Poviete si, ved to by uz mali zatvarat tak neskoro. Omyl - tolko ludi sedelo na nadvori, rozpravali sa, deti sa hrali, vsade vladol pokoj. Vo vnutri sa ludia modlili... Uz chapem, preco dnesna slovenska mladez pije a fajci - nemaju kde ist - v Damasku vas mesita privita a nik sa necuduje, ze je vecer alebo skore rano.

Uzke ulicky v starom meste Damasku vas nenechaju na pochybach, ze ste naozaj v jednom z najstarsich miest na svete. Oproti tomu miestny bazaar je zmesou vsetkeho, co sa da dnes kupit. Osobne odporucam najst obchodiky s korenim a kupit si kardamon - v kave mu velmi tazko odolate...

Mohol by som napisat este vela vela roznych superlativov na tuto krajinu - vobec som nemal pocit, ze je to krajina, ktora je trnom v oku Spojenym statom. Ziju tam ludia ako my, vedla mesity najdete krestansky chram a o kus dalej synagogu. Nikto sa vas nepyta, v co verite. Vzduch vonia korenim.

Kazdy, kto z vas ma prilezitost - navstivte urcite Syriu. Stoji to za to. Plaze Talianska a Chorvatska ci Grecka vam nedaju taky zazitok ako vecerny pohlad na Damascus. A ked to vsetko vidite, naozaj zacinate verit, ze Syriu ochranuje Boh.

cestovanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014