minorov blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Je možné... Áno! Ale radšej to neskúšajte

Včera som absolvoval veľmi zaujímave stretnutie s ľuďmi, ktorým záleží aj na veciach iných ako sú peniaze. Po niekoľkých (u mňa nealkoholických) pivách prišla aj na pretras otázka, kto kde pracuje, čo robí a tak. Keď sa moji spolusediaci dozvedeli, že som činný v informačnej bezpečnosti a učím ľudí, ako prenikať do systémov, ihneď ma atakovali otázkou, či by som bol schopný niekomu vytiahnuť históriu ICQ, prípadne, či by som vedel dokonca "heknúť" mailbox na centrume.

Keď som ja chcel položiť môjmu dobrému priateľovi z jednej severskej krajiny ohľadom omnoho sofistikovanejšieho problému, začal som asi takto (v pôvodnom znení): "Tonu, is it possible...". Nedal mi dohovoriť a povedal len:"Yes". Neskôr mi to vysvetlil. Aj keď sa dnes zdá veľa vecí ako nemožných, cez noc môže niekto nájsť riešenie povedzme na prienik do Pentagonu (týmto zdravím chlapcov z NSA :)) ), preto je všetko možné. Druhou stranou mince je skutočnosť, že to nemusí byť práve legálne.

Rovnako ako v prípade mojich spolusediacich - tie aktivity sú možné a mne sa okamžite v hlave vynorili dokonca scenáre, ktoré by som určite vedel použiť. O zákonnosti však pochybujem a profesionálne by som niečo také ani neurobil. Dokonca som mal chvíľku nutkanie odpovedať na túto požiadavkou krátkou prednáškou o chybnom pohľade na útoky na internete proti užívateľom a ich motivácii, radšej som však tú slinu spláchol nealkom... O tej motivácii niekedy na budúce...

IT security | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    to ma celkom zaujima, bezpecnost . O co konkretnejsie sa staras ?
    Kryptografia tiez ? Som to chcela robit , len neviem kde sa to da vcelku robit .
    publikované: 23.05.2008 11:43:53 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014