minorov blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kam kráča IT bezpečnosť na Slovensku?

Je veľmi ťažké odpovedať na tú otázku.

Vo svojom blogu Jozef Vyskoč poukázal na niektoré zaujímavé detaily Národnej stratégie pre informačnú bezpečnosť. Ja to zoberiem z iného pohľadu. Môže existovať aj desať takýchto stratégií. Aj dvadsať. Najväčším nepriateľom a v podstate likvidátorom stratégií bude.... neznalý užívateľ.

Chýba osveta v školách (a pokiaľ aj nejakú formu - dokonca bezplatnú ponúknete škole, nedočkáte sa odpovede), prístup ľudí k bezpečnosti nie je vôbec prirodzený. Ak zákonom či vyhláškou vymedzíme "bezpečné praktiky", očakávajte ich porušovanie okamžite, ako sa nik nebude dívať (jednoduchá analógia - dopravné predpisy, keď nás nik nevidí, porušíme ich...)

Vo svete nie je iná situácia. Ale aspoň sa niečo snažia zmeniť. Napríklad v UK už dlhší čas bojujú proti sexuálnym predátorom loviacim neznalé deti. U nás majú takí ľudia voľnú cestu. Rodičia sa nezaujímajú o svoje deti, ktoré sa tak ľahko môžu stať obeťami násilníkov ukrývajúcich sa v anonymite internetu. Toto je však len malý zlomok obrovského problému.

Bezpečnosť sa totiž týka nás všetkých. Svojím správaním neraz dávame príležitosť digitálnym zločincom prevziať kontrolu nad naším počítačom. V konečnom dôsledku môžeme byť len súčasťou štatistiky (počet počítačov napadnutých tým či oným botnetom). To, čo však bežní ľudia nevidia, sú dôsledky ich konania - dávajú k dispozícii útočníkom svoj počítač, a netušia, na čo všetko môže byť použitý.

Spomeniem digitálne útoky na Estónsko - prípad, ktorý snáď pozná každý. Digitálna armáda znefunkčnila systémy estónskych bánk, štátmej správy bez toho, aby o tom viacerí majitelia počítačov čo i len tušili. Ale nemusíme ísť veľmi ďaleko - kvôli laxnému prístupu kohosi došlo takmer k ohrozeniu bezpečnosti štátu (spomínate, nbusr123 ?). Čo ak by útočníkmi boli povedzme teroristi? Aké by boli dôsledky?

Z týchto dvoch príkladov vidíte, že internet je dnes mocnejšou zbraňou ako si dokážeme predstaviť. Či už jednotlivec alebo armáda ovládnutých počítačov - škody môžu byť hrozivé. A stratégia je potom v "kýbli".

Kam to teda vlastne tá bezpečnosť kráča? Odpovedzte si sami...

IT security | stály odkaz

Komentáre

  1. žeby do kýbla? :-)
    ale hej, súhlasím. keby hackerské útoky na inštitúcie boli iba priame, bežných užívateľov by trápili iba ak nepriamo. lenže nepriame útoky (tipujem, že tie kvalitnejšie sú také) sa dotýkajú priamo ich.
    publikované: 02.05.2008 15:02:40 | autor: intwist (e-mail, web, autorizovaný)
  2. .
    hm , clanok oznamil stav veci ne moc zaujimavo.
    Co tak to trochu skonkretnit , nastienit riesenie, poukazat na konkretne problemy tykajuce sa bezpecnosti ? Co by si rad ucil deti ? Ako predist tomu aby pochopenie sposobu utoku, ludia nepouzivala na slabsich ako utok ? Co by mal bezny uzivatel robit aby sa mohol citit relativne bezpecne ?
    Nazov clanku , ze kam kraca IT bezp. na Slovensku, nebola zodpovedana. Skor sa preslo na obecnu IT bezpecnost. A aj to nebolo zodpovedane . Tak kam kraca IT bez. na Slovensku ?
    publikované: 23.05.2008 11:52:00 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  3. sygon
    ucelom bolo poukazat na to, ze bezpecnost nie je len "nastavte si heslo do pocitaca" alebo "ked vam pride email s viagrou, tak ho vymazte". su to sice dobre mierene rady, ale realita je ina. uvedom si prosim, ze bezpecnost sa zacina a konci vzdy medzi klavesnicou a stolickou
    a strategia? ostane len strategiou na papieri, pokial nebudeme uvazovat o najhorsich dopadoch.
    ano, otazku som nezodpovedal, nechal som to na posudenie kazdeho. ja som sa o aktivitu snazil, ohlas zo skol bol otrasny. ale nielen preto, ale aj pre niektore ine udalosti, ci fakty mozem povedat, ze s tou bezpecnostou to bude na slovensku co raz horsie.
    publikované: 23.05.2008 13:15:15 | autor: minor (e-mail, web, autorizovaný)
  4. .
    hm , musim povedat, ze som komentar napisala skor ako okukla zdroj ktory si spominal .

    Mno ja si myslim, ze to bude horsie ale nie len na Slovensku .
    Bezpecnost ani zdaleka nezacina a nekonci medzi klavesnicou a stolickou podla mna.
    Uvazovat o najhorsich pripadoch je urcite spravne, ale znacne do dosledkov nemozne, okrem toho kazda hlava ma iny sposob utoku.
    Ja mam o bezpecnosti male povedomie ale zase nie tak male aby som vedela, ze bezpecnost je determinicky problem alebo ze to s nou ide do haja z pricin ze par tipkov nabura sa do banky .
    Ale zaujimavy problem si otvoril.
    publikované: 23.05.2008 13:38:54 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  5. pardon
    nie je deterministicky ... a ze to nejde do haja len z pricin :)

    publikované: 23.05.2008 13:45:34 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014