minorov blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Obycajny croisant alebo ako vyrabame alkoholikov

Rozne spolocnosti, organizacie ci vlady apeluju na ochranu deti pred skodlivym vplyvom navykovych latok. Ale som zvedavy, ci sa niekto pozastavi nad technikou ticheho vytvarania alkoholikov podporovaneho marketingovou kampanou zameranou na deti. Ved posudte sami:

Pred istym casom zbieral moj syn nalepky z nemenovanej znacky croisantov. Croisanty skoncili v bruchu a syn podchvilkou pytal, ze mu este chyba ta alebo ona nalepka. A ja somar som mu kupil dalsie (jedno za dva dni). Jedneho dna som si vsimol, ze nalepka je vybrata z obalu a croisant v spajzi. Na moju otazku mi syn zvestoval, ze croisanty mu nechutia lebo vraj stipu, ze chce len zbierat nalepky.

Svitlo mi a jeden som si pokusne kupil. Zjedol som ho a kedze som citlivy na alkohol, obsiahnuty v potravinach a napojoch, zistil som nalezite zdravotne problemy. Nedalo mi to a zacal som citat zlozenie, pricom som narazil na slovko ALKOHOL. Ano, croisant, konkretne plnka stipala na jazyku. Vravim si, no dobre, ale co ak je to len nejaka potravinarska prisada v malom mnozstve?

Zavolal som priatelovi - ma v praci alkotester znacky Draeger. Samozrejme certifikovany skusobnou. Kupil som dalsi croisant (nalepku som potajomky nalepil synovi do albumu). Pred zjedenim som fukol do alkotesteru, vysledok bol 0.00. Croisant som zjedol a po zjedeni (asi 1 minuta) som fukol znovu. Vysledok mi vyrazil dych: 0.19. Priatel zazartoval, ze z jeho firmy by ma uz prepustili. Po piatich minutach bol vysledok opat 0.00.

Moj test sa skoncil potvrdenim, ze ista firma vyrabajuca croisanty umelo pestuje generaciu na alkohole zavislych ludi. A dokonca laka deti momentalne dalsimi "drobnostkami" ktore v baleni najdu. Poviete si, falosny poplach. Ale spytajte sa alkoholikov, ako zacali pit. Kazdy vam povie, ze po troske.

Na zaver len dodatok: mozno by stalo za namahu instituciam sledovat tovary urcene alebo obalom, ci inymi prvkami sa zameriavajuce sa na detskeho konzumenta, aby naozaj posudili, ci tovar je pre deti aj vhodny. Rodic v obchode predsa nemoze kontrolovat zlozenie kazdeho vyrobku. Od vyrobku oznaceneho pre deti sa ocakava automaticky, ze vyrobok bude pre deti aj bezpecny a nie podporujuci zavislosti.

rozne | stály odkaz

Komentáre

  1. Viac než zaujímavé
    zistenie, ktovie či o tom vedia bezdomovci - najedli by sa aj napili - postupne by znižovali dávku a tvojmu synovi by mohli dávať nálepky O_ô
    publikované: 30.07.2008 13:59:22 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. To hovoríš zrejme
    o croisante s plnkou "šampáňo"... inak je výborná. Tak ako čo ja viem, kto má rád rumové pralinky alebo - včera som dostala rumovo-kokosové pralinky... Máš pravdu v tom čo si napísal, že je to nie je vhodné pre deti. Ale ak je tam uvedené, že v tom alkohol, tak je to férové. Horšie by bolo keby to tajili! Ak by to na niečo niekomu bolo... Na tomto výrobku by podľa Teba mala byť výstraha, že to nie je vhodné pre deti? Možno... Lebo croisanty spravidla pre deti sú. Podobná výstraha je na cukríkoch obsahujúcich kofeín, ktoré sú dovezené zo zahraničia. Ozaj a spomínané croisanty sú domácej výroby alebo z dovozu?
    publikované: 30.07.2008 14:29:36 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ... že to nie je vhodné pre deti. Ale ak je tam uvedené, že je v tom alkohol...
    Oprava!
    publikované: 30.07.2008 14:31:47 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  4. marthabielska
    pre deti budu urcite, pretoze "tetovacky" si asi tazko budu davat dospeli. dokonca na obale je nejaky panacik propagujuci tetovacky vo vnutri. ale nikde ani jedno varovanie o obsahu alkoholu. co sa tyka vyroby - -po pravde povedane neviem, ale predpokladam, ze z dovozu.
    publikované: 30.07.2008 15:10:34 | autor: minor (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Minor, ale máš zaujímavý postreh... to sa musí nechať...
    Tak ako mňa vyviedol z omylu synovec, keď som tvrdila, že mám fajn musli tyčinky bez väčšieho množsva kalórií (lebo som si to nepreštudovala, ale som to iba predpokladala, pretože všelijaké tie fit názvy človeka aj pomýlia...
    publikované: 30.07.2008 15:25:16 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014