minorov blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kríza vo svetle zvanom Zeitgeist

Kríza vs. Zeitgeist... je jasné, že buď kríza pominie (a my prehráme), alebo sa celý systém zrúti (a my vyhráme).
Už niekoľko rokov mi vŕta v hlave, ako je možných na svete toľko nerovností: zatiaľ čo my sa máme relatívne dobre, na svete omnoho viac ľudí bojuje o každodenné prežitie. A médiá sa snažia neukazovať moc tých biednych, skôr tých "naleštených" ujkov a tety zabávajúce sa niekde na nejakom plese. Rovnako mi vŕta v hlave, prečo je tu náboženstvo. Cirkev ako taká hlása pokoru a chudobu a pritom sama je bohatá tak nesmierne... A rovnako mi vŕtajú v hlave ďalšie a ďalšie otázky. Na niektoré som už našiel odpoveď. Zrazu celé 20. a 21. storočie začína dávať zmysel.

Nebolo to žiadne osvietenie z nebies ani dôsledok silného úderu do hlavy. Len som mal  nedávno počas cesty z pravidelného futbalového zápasu zaujímavý rozhovor. Keďže sa s Jozefom (mojím spolužiakom zo základnej školy) nerozprávame len na zdvorilostné témy, ale preberáme naozaj všetko, Jozef sa ma opýtal, či som už videl filmy Zeitgeist a Zeitgeist Addendum. Určite som o ňom už počul, ale vidieť ho som ešte čas nemal. Vysvetlil mi, že by bolo možno dobré si ho pozrieť. Že je voľne dostupný na internete. A že pochopím, prečo ten koláč možností a prostriedkov nie je prístupný všetkým, prečo sa biedni stávajú biednejšími, o čom je vlastne náboženstvo a kto vlastne spískal celú ekonomickú krízu.

Tak som si ho pozrel. Najprv jeden a potom druhý. A od vtedy vypínam rádio, televízor, nečítam noviny. Načo aj... Je to zbytočné. Poviete si, že ma posadla nejaká konšpiračná teória. Nie, neposadla. Len sa mi "rozsvietilo". Po druhom filme som zavolal Jozefovi. Povedal mi, že rozporuplné pocity prežíva aj on a stále.

Ale späť ku kríze. Je tu, a je umelo vyvolaná. Banky, ktoré tvrdia, že za to môžu špekulanti, sú rovnako vinné. Rovnako je vinný celý systém založený na dlhu. Kedysi sa platilo zlatom. Jeho hodnota je totiž stále nemenná, mení sa len hodnota peňazí (ktorá napriek kadejakým burzovým krivkám klesá). Keď sa prestala mena kryť zlatom, vznikol základný predpoklad, aby niektorí ľudia ovládli spoločnosť. Mohlo sa totiž dať do obehu viac peňazí, ako v skutočnosti bolo možné na základe zlatých rezerv. A tak vznikol dlh. S dlhom sa rodia už naše deti. Vraj neviete, s akým? No predsa štátnym... Máme dlhy v bankách, a splácame ako otroci úroky, pričom hodnota hypotéky nie a nie klesnúť ani o 10% po troch rokoch splácania. Za predčasné splatenie musíme zaplatiť (toto je nezmysel ako voda v prútenom košíku). A keď neplatíme nič bankám, platíme štátu: odvody, dane z príjmu (čo je ďalší nezmysel, platiť daň z vlastných zarobených peňazí, z našich mozoľov a zničeného zdravia), poistky (pričom ich výnosnosť je pre nás aká? nulová predsa)... Stali sme sa otrokmi...

Pýtam sa, ako je možné, že ešte stále jazdíme na fosílne palivá? Poviete si: elektomobily ešte nie sú tak vyvinuté... A čo ak dnes máme technológie, ktoré môžu doviezť auto rýchlosťou 160km/h  na vzdialenosť okolo 300km na jedno nabitie? Máme ich... ale niekto má záujem, aby neboli verejne dostupné. Nedostatok plynu nám ukázal našu závislosť na fosílnych palivách. Niekto však nechce, aby sme sa od nich odpútali... V malom meradle ukážem iný príklad: v jednom meste na Liptove sa nemôžete odpojiť od verejnej vykurovacej siete, ani keby ste veľmi chceli. Budú vám klásť polená pod nohy, len aby ste nemohli mať žiadny iný zdroj vykurovania... Takže ste závisli na tom, čo vám mestský monopol nanúti.

Takže sme otrokmi. Všetci. Ak krízu opatrenia vlád potlačia, ostávame otrokmi. Ak celý systém skolabuje, budeme slobodní. Vyhráme. Ale chceme to?

Vytvorte si vlastný názor. Ak aj vás trápia podobné otázky ako mňa, zo svojho času si vyčlente 4 hodiny a vnímajte fakty, ktoré nie sú skreslené ničím. Pozrite si filmy Zeitgeist a Zeitgeist Addendum. Oplatí sa to. Potom sa zamyslite znova. Pravda je tak jednoduchá.

Zeitgeist oficiálna webstránka
Zeitgeist (s titulkami)
Zeitgeist Addendum (s titulkami)





co ma trapi | stály odkaz

Komentáre

  1. linky
    nejako ti tie linky nefunguju
    publikované: 21.02.2009 17:35:13 | autor: linky (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. aa
    zeitgeist a jeho druhy diel su len sugestivne podane picoviny. ironia je, ze ti co si tieto filmy pozru a potom sa citia velmi osvieteni a vedomi vseobecnej manipulacie sveta hrstkou ludi si neuvedomuju jak nepekne boli sami zmanipulovani tvorcami tychto "dokumentov"
    publikované: 21.02.2009 19:08:12 | autor: aa (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. linky
    linky opravim, netusim co sa stalo
    publikované: 21.02.2009 20:10:35 | autor: minor (e-mail, web, autorizovaný)
  4. to aa
    prosim,aby si sa zdrzal vulgarizmov, ak chces nieco komentovat. ak tvrdis, ze sme zmanipulovani, tak potom si aj ty zmanipulovany, aby si neveril tomu co Zeitgeist vravi, ale aby si s tym nesuhlasil. z pohladu tvorcu filmu si aj ty jednym z tych, ktori sa sami usiluju o zachovanie tohoto systemu
    publikované: 21.02.2009 20:20:58 | autor: minor (e-mail, web, autorizovaný)
  5. chcem inu realitu
    vyzera to tak pravdive-az mrazi...
    chcem,aby to nebola pravda.
    aku mam moznost posunut svet k humanite?
    zostava mi modlitba:
    PANE BOZE-DAJ MI TRPEZLIVOST ZNASAT TO,CO NEMOZEM ZMENIT,DAJ MI ODVAHU A SILU,ZMENIT TO,CO ZMENIT MOZEM A DAJ MI MUDROST OBOJE OD SEBA ODLISIT...
    publikované: 21.02.2009 20:24:14 | autor: amalka008 (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. to amalka008:
    podla mna je to pravdive az prilis. modlitbou nic nevyriesis. zacni konat tak, aby sa ludia okolo teba citili lepsie. zmenil som pristup ku vsetkemu a vsetko co robim, robim s myslienkami na to, co som sa vo filmoch dozvedel.
    publikované: 21.02.2009 20:30:11 | autor: minor (e-mail, web, autorizovaný)
  7. bezmocnost?
    minor
    ake pocity ta ovladli po videni...?ja som si dnes pozrela len ten prvy...o dvojickach som uz videla viac stranok...ostatne tak kompletne len tu.
    zaplavil ma pocit bezmocnosti,neslobody,manipulacie....neistoty,strachu....o svojich potomkov...ustat to mi pomozu slova modlitby ako psychohygiena-nie v pravom slovazmysle veriaca..pokojny vecer
    neviem v skratke napisat,co chcem povedat
    publikované: 21.02.2009 22:18:29 | autor: amalka008 (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. xx
    jedna z mala slobod, ktore nam podla tvorcov zeitgeistu ostali je pravo vulgarne sa vyjadrovat.. samozrejme. ktokolvek kto nesuhlasi so smiesnymi nazormi autorov dokumentu je jeden z tych, co ochranuje system
    publikované: 22.02.2009 00:47:06 | autor: aa (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. odslovadoslova
    netreba to brat odslova doslova. ani zeitgeist nie je svety.
    Je dobre si to pozriet byt obozretny a pripustit aj dalsie moznosti a otvorit si mysel.

    ale ani zetgeist nie je dogma.
    ja len aby sa nezabudlo ;)

    PS: dnesny system je sprostost a kriza je jeho vysledkom = cas na zmenu
    publikované: 22.02.2009 01:08:27 | autor: linky (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. to amalka008
    to sa neda nazvat ani bezmocnostou. neviem, ako to popisat. vsetko, co ma kedy v suvislosti s zivotom, spolocnostou a tak dalej trapilo, zrazu to dostalo novy rozmer, dostal som sa dalej v myslienkach, potvrdil som si moje domienky. pokial chces, napis mi odkaz
    publikované: 23.02.2009 08:29:12 | autor: minor (e-mail, web, autorizovaný)
  11. to aa
    my vsetci ho ochranujeme, ty, ja, dokonca aj ten, ktory o tom ani netusi. mozes si mysliet co chces, a ja ti tvoj nazor neberiem. vysvetli mi ale prosim ta tvojou logikou, ako je mozne ze pri sucasnom stave a rozvoji informacnych technologii (ked dokazeme simulovat zemetrasenia, sopecne erupcie ci atomove vybuchy) nie sme schopni vyvinut lieky na choroby, ktore trapia ludi: rakovina, autoimunne choroby... ? nezda sa ti ze vyskum tohoto je poddimenzovany oproti vyskumu novych zbrani, ci investicii do vojen? napis mi, preco je to tak?
    publikované: 23.02.2009 08:33:30 | autor: minor (e-mail, web, autorizovaný)
  12. linky
    suhlasim, nie je mozne tento dokument brat ako dogmu, to by sme sa dostali na ceste z jedneho zla do ineho. je to voditko pre nas slepych, presne ako pises, na otvorenie mysle. dakujem, ze si napisal, to, co som nevedel sformulovat
    publikované: 23.02.2009 08:35:16 | autor: minor (e-mail, web, autorizovaný)
  13. hladanie
    kedze som uz na dochodku-som majitelom 24 hodin denne-necitam bulvar-ale clanky,ktore mi pomozu pochopit dnesok a co cakat od zajtrajska.nasla som mnozstvo webovych stranok,kde su info ine,nez v MMM/mediach masovej manipulacie/.tip na ZEIGEIST som dostala TU.
    predsa len ani oni-vedome ci nevedome-nemusia podavat pravdu..../NADEJ/
    ale citim to co ty-vsetko mi akosi do seba zapada....
    stale dufam-VSETKO JE INAC-budeme zit skromne,v pokore,V POKOJI...
    pokoj zelam vsetkym.
    publikované: 27.02.2009 14:38:29 | autor: amalka008 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014