minorov blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako som objavil naozaj dobru hudbu

Tento objav mi trval 32 rokov, ale co povedat, musel som si preskakat hudobne kadeco...
Kedysi sme sa ako deti delili na depesakov a metalistov, prekarali sa, kto je lepsi. Potom nas to akosi preslo a s odchodom starych casov v roku 1989 prisla aj do nasich koncin hudba, o akej sa nam niekedy ani nesnivalo. Ved len povazte...

Medzi prvymi hudobnymi skupinami mimo mainstreamu u mna jednoznacne patri Laibach, Cassandra Complex a Front 242. Samozrejme som vnimal aj mainstream, ale pre mna bol skor okrajovy, len tak na diskoteku sem tam raz za mesiac. Nejaky Habera je dodnes pre mna iba tretotriednym hudobnikom (aj to premyslam pri tych jeho "aktivitach", ci ho nemam preradit do stvrtej horskej...). Zacal som objavovat aj dalsie skupinky ako The Cure, Carter USM, Dead Can Dance, Clan of  Xymox, Siouxsie (a to Siouxsie vtedy uz v podstate dozivali, lebo ich dnesna slava je uz len zlomkom toho, co bolo)... Toto medzi mojimi rovesnikmi nikto nepocuval. Este vtedy ma dokazali pritiahnut aj Depeche Mode, ale uz ma to pomaly unavovalo.

Neskor som objavil Front Line Assembly, Skinny Puppy, popri tom sa mi mihla Shirley Manson a Garbage, z druheho konca som sa chytil pocuvat Tiamat, Death (absolutny extrem, ale neskutocna melodika, skoda nestastneho konca Chucka). Potom sa zjavil v mojej zbierke Devin Townsend, ktory ako velmi dobry hudobnik v nom ma doteraz pevne miesto kvoli napaditosti.

Devin Townsend priniesol aj pocit, ze mam potrebu pocuvat naozaj dobru melodicku hudbu. Rockovej hudbe som prestal rozumiet uz vobec kratko po tom, ako som si vypocul od neho dosku s nazvom Synchestra. Toto je podla mna najkomplexnejsi hudobny pocin v rockovej hudbe aky som kedy pocul a to som toho pocul velmi vela. Preto kazdemu, kto ma rad kvalitny rock, zaobstarat si toto CD a vypocut si ho v pokoji.

Samozrejme nezatracujem vobec mojich dalsich oblubencov ako Front Line Assembly (a postranne projekty ako Delerium, Conjure One, Synaesthesia...) a Skinny Puppy, vydavali naozaj dobre dosky, Front Line som si dokonca bol nazivo pozriet v Prahe a Budapesti. Je to vsak elektro, ktore ma v mojom zivote osobitne miesto.

Na Slovensku som nevidel a dodnes nevidim (cest vynimkam) ziadnych dobrych hudobnikov, len brnkacov a kvakacov, ktori sa snazia vytlct par grosov zo zdochynajucej mrciny nazyvajucej sa slovensky hudobny priemyslel. Pan Boh zaplat za tie vynimky.

Pred par tyzdnami mi kamarat dal do ruky CD "Lipa spieva Lasicu". Pre mna bol pan Lipa sice off topic, ale uznavam ho ako pana Muzikanta. Pan Lasica ako textar si ma ziskal uz davnejsie a v mojej kniznici mam knizku s jeho texto-basnami. Tato kombinacia mi sposobila u mna velmi zaujimavu reakciu: zapocuval som sa a CD sa krutilo v preravaci non-stop. Poziadal som o dalsie CD a o par dni moje kroky smerovali do predajne CD, kde som si svoje vlastne zaobstaral. Nie je to hudba na pocuvanie v kuchyni pri vareni, na to musi mat clovek rozpolozenie. Zladenie textov a hudby, interpretacie a citliveho pristupu k tvorbe dokazali pan Lipa a jeho kolegovia hudobnici v piesni "Slzy su len slana voda"

Po 32 rokoch som objavil naozaj dobru hudbu priamo doma, na Slovensku. Pan Lipa, dakujem!


rozne | stály odkaz

Komentáre

  1. :-(
    nie ze trosku, ale poriadne si ma nazlostil, ak si taku skupinu ako Depeche Mode priradil k hudobnemu kadeco! Ja to pocuvam uz od detstva a nehodlam to menit za nejakeho Lipu. Iste, verim, ze si Lipa moze najst svojich priaznivcov na pocuvanie toho svojho cudneho jazzoveho stylu, ale je to skor pre generaciu 50+. Sice spominas, ze si ju objavil po 32 rokoch, tak teraz dost ma to matie, ze kolko vlastne rokov mas ty, aby som ti nekrivdila :-) Vlastne ani neviem preco na teba reagujem, ale nechapem, preco je to pre teba take podstatne pisat to na blog, aky je super Lipa a zosmiesnit a zhovadit vsetko, co si kedysi pocuval a co sa dnes hra. Nech si kazdy vyberie co sa komu paci a neprirovnavat to k brnkacom a kvakacom, sama kapela po case uvidi, ci si ich dc niekto kupi a na ich koncert niekto pride....Ja som stastna, ze moji milovani Depesaci stale hraju, koncertuju a vydavaju cd a dvd :-) Myslim, ze maju za sebou ovela lepsiu karieru ako tvoj Lipa. Takze hura v lete na koncert Depeche Mode do Bratislavy na vypredany stadion :-)
    publikované: 05.02.2009 12:48:05 | autor: silvia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. to silvia
    ked spominam brnkacov a kvakacov, hovorim o slovenskych "hudobnikoch", aj ked aj vo svete je toho dost.
    na temu Depeche Mode, po case ked hrali najlepsiu hudbu, cize Devotional to s nimi islo rapidne dole vodou, hudbe chyba napad, je nekompletna, proste tam chyba Wilder. A to co dnes produkuju je len zotrvacnost, proste "it's no good". mozes sa hnevat kolko chces, ale mam pravo na nazor a tvrdim, ze DM uz nie su tym, cim boli, a netvrdim to len ja ale aj vacsi a uznavanejsi kritici svetovej hudobnej sceny. a ci dokazali viac ako pan Lipa? ano, jeden je alkoholik, druhy fetak a tvaria sa ako bohovia. je mi z nich na grc. taky priklad davaju mladym? zato pan Lipa sa venuje mladym hudobnikom, pravidelne hrava, je uznavanou velicinou jazzu nielen u nas ale aj vo svete, spolu s nim vyrastaju mladi spickovi hudobnici ako Tatar, Buntaj... takze podla teba toho neukazal vela... tak to potom ty o svete nic nevies...
    kolko mam rokov je irelevantne. ak je pre teba jazz hudbou pre 50+ tak sa chytro zobud a poriadne si popocuvaj DM (zasa som pri tom), kolko prvkov tam najdes, ktore nie su originalne, ale v skutocnosti lezi inspiracia v jazze, bluese a v inych podobnych zanroch. a napriklad v jednej konkretnej pesnicke som dokonca pocul DOBRO (aj ked tebe asi tazko vysvetlovat co to dobro je) a to je podla teba styl , ktory maju pocuvat len ludia 50+. nuz teraz si si priznala asi svoj skutocny vek ;)
    a na zaver: toto je blog a nie oficialny clanok, ja si tu mozem povedat co chcem. popisal som tu svoju "hudobnu historiu" a vyjadril nazor na scenu. O DM som sa zmienil na dvoch miestach. na rozdiel od teba som toho napocuval dost a dovolim si povedat, ze mam ovela lepsi prehlad v hudbe ako ty, ktora pocuvas len DM. howg
    publikované: 05.02.2009 14:23:12 | autor: minor (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. a este
    ja som nezosmiesnil nikoho okrem Haberu, z bandy kvakacov a brnkacov nech si vyberie kazdy kde patri. apropos, kedy si si kupila cd alebo DVD DM? stavim sa ze najmenej polovicu mas napalenu...
    publikované: 05.02.2009 14:42:52 | autor: minor (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014